Skip to content

Wonen marktpositie

Dagelijks ziet de NVM-makelaar zich gesteld voor de vraag naar de actuele marktwaarde van een woning. Of het nu gaat om:
 
  • het bepalen van een goede vraagprijs voor een in de verkoop te nemen woning,
  • het adviseren omtrent een redelijke prijs bij de aankoop van een woning of
  • het taxeren voor een hypotheekverstrekker of in het kader van bijvoorbeeld een erfenis,
 
Steeds weer is een antwoord nodig op de vraag naar de actuele marktwaarde.
 
Wonen MarktPositie hebben we samen met QDelft en Mirabeau ontwikkeld om de makelaar bij het inschatten van de marktwaarde te ondersteunen. Dit kan de actuele marktwaarde zijn, maar ook de marktwaarde op een moment (de waardepeildatum) in het verleden of de nabije toekomst. Verder geeft MarktPositie een overzicht van verkochte vergelijkbare woningen en van verkochte woningen in de buurt. Ook geeft MarktPositie inzicht in het aanbod van vergelijkbare woningen en het aanbod in de buurt.
 
Van groot belang is dat MarktPositie niet meer is dan een hulpmiddel dat de makelaar niet kan vervangen. De specifieke kennis van de makelaar is en blijft nodig om de door MarktPositie afgegeven indicatie van de marktwaarde te beoordelen en op grond van zijn kennis en ervaring te besluiten tot een waarde. Het is dus de makelaar die uiteindelijk de waarde bepaalt en daarvoor verantwoordelijk is.
 
MarktPositie maakt voor de waardebepaling gebruik van de MIDAS-database van de NVM met daarin alle via NVM-makelaars aangemelde woningen. Gegeven de kenmerken van een individuele woning, zoekt MarktPositie in het NVM-bestand de woningen op, die vanuit een marktoptiek vergelijkbaar zijn, rangschikt ze naar gelijkenis en geeft op grond van een analyse van de prijsbepalende factoren een adviesprijs af.
 

MarktPositie: de roos, de kenmerken van de te waarderen woning ten opzichte van de gemiddelde woning en de verzameling vergelijkbare woningen